bakeliet verzameling

Bakeliet ABC

Bakeliet ABC: het productieproces van bakeliet in drie fasen

Bakeliet wordt vervaardigd in een proces van drie stappen (fasen). Tijdens dit proces ontstaan er verschillende hoedanigheden die ook elk een eigen toepassing kennen. Wij beschrijven hier de toepassing die het meest gebruikt werd bij het vervaardigen van onze verzamelobjecten. Bakeliet als geperst object, als thermoharder. Een voor die tijd modern en zeer veelzijdig product. Maar vooral de grondlegger van de inmiddels niet meer weg te denken toepassing van kunststof, ofwel 'Plastic'.
 

Bakeliet C

Het perspoeder ‘Bakeliet B’ kan op verschillende manieren worden verwerkt tot een eindproduct. De producten in onze verzameling zijn allemaal middels een perstechniek vervaardigd. Voor de uitleg op deze website reikt het te ver om de verschillende technieken geheel uiteen te zetten.

De rode draad is deze: om de vorm te verkrijgen wordt gebruik gemaakt van een mal waar hitte en druk aan kunnen worden toegevoegd (ongeveer 140˚C en 500 Kg/cm2).  Er wordt iets teveel van het perspoeder gebruikt om ervoor te zorgen dat de mal geheel gevuld wordt.

Als je kijkt naar de benodigde hoeveelheid persdruk per vierkante centimeter kun je je voorstellen dat het maken van grote objecten een uitdaging was. Voor bijvoorbeeld radiokasten -die in ruime aantallen zijn vervaardigd- was al gauw een perskracht van 1000 ton nodig (dat is 1 miljoen kilo!).

Tijdens deze laatste fase wordt het Bakeliet B definitief gebonden en gaat het over in een thermoharder die niet meer vervormbaar is door temperatuur.

Je ziet het, druk en warmte zijn de sleutelwoorden bij het vervaardigen van producten van bakeliet. Alles gebaseerd op die ene belangrijke doorbraak na jaren van onderzoek. Leo beakeland vestigde zijn ‘Heat and pressure’ patent in 1909 en zijn voorspelling kwam meer dan uit: het product van 1000 toepassingen!

Geraadpleegde bronnen: